Mødre kommer i alle vakre varianter!

DSC_6087-EditRGdsc_4430-editdsc_7249-editdsc_7209-edit-2-editdsc_2649-editMorsdag – Ja hvorfor markerer man en dag der en mor skal stå i fokus en hel dag?  Hvorfor skal man ikke?  Mødre er jo helt fantastiske! 🙂 De kan vel kalles for “godheten”, “tryggheten”, “omsorgen”, “læreren”, “vennen”, “psykologen”, “servitøren” , “legen” ja til og med vil jeg gå så langt som å si at mødre er selve limet i en familie.

En mamma har aldri fri – man er mamma 24 timer i døgnet 365 dager i året. De har kanskje verdens viktigste jobb?  Klart dette skal feires! 🙂

Det finnes ingen mal eller oppskrift på hvordan en mamma er; de kommer i mange “former og fasonger” –  adoptivmødre, fostermødre, alenemødre, bonusmødre, bestemødre og oldermødre!  Unge mødre, eldre mødre, vordende mødre, nybakte mødre, slitne mødre og supermødre!

Det er dette som er så vakkert, at man kan være den mammaen man selv ønsker å være! 🙂

 

 

GULLKORN FRA BARNEMUNN

En gruppe 6-åringer svarte på disse spørsmålene:

Hvorfor lagde Gud mødre?

Hun er den eneste som vet hvor plasteret er.
Mest for å vaske huset.
For å hjelpe oss til å bli født.

Hvordan lagde Gud mødre?

Han brukte søle, akkurat som for de fleste av oss.
Magiske evner og masse hyssing.
Gud lagde mamma slik som han lagde meg, han bare brukte større deler.

Hvilke ingredienser er mødre laget av?

Gud lager mødre av skyer og englehår og alt snilt i verden – og litt slemt.
De måtte starte fra mannens ribben. Så brukte de mest hyssing tror jeg.

 

Born in the USA – Morsdagens opprinnelse

Som mange andre skikker, ble morsdag importert fra andre siden av Atlanterhavet.

Amerikanske Anna Marie Jarvis ønsket å hedre sin avdøde mor, Anne Maria Reeves Jarvis. Mor Jarvis hadde i likhet med mange andre kvinner jobbet med å bedre de sanitære forholdene under den amerikanske borgerkrigen. Etter krigen jobbet mor Jarvis lenge med fred og forsoning i USA.

Da mor Jarvis døde i 1905, arrangerte Anna Marie Jarvis en minnemarkering for sin mor året etterpå, samtidig som hun jobbet med å få på plass en offisiell minnedag for mødre.

12. mai 1908 ble den første morsdagen feiret. Feiringen fant sted i metodistkirken i Crafton og Philadelphia under det ikke fult så klengende navnet – Memorial Mothers Day Meeting.

I 1910 ble navnet kortet ned til Mother’s day, som igjen er en forkortelse for Mothering Sunday, og ble feiret i flere amerikanske byer.

To år etterpå ble det etablert en internasjonal organisasjon som hadde som formål å innføre dagen til andre land. Det skulle vise seg å bli en suksess.

Skikken spredte seg raskt til Europa, og ble svært populær i Tyskland og Østerrike.

Attpåklatten Norge

Norge var litt nølende, men slengte seg med på feiringen syv år etterpå. Den første morsdagen ble markert for nøyaktig 95 år siden, og fant sted 9. februar 1919 i en metodistkirke i Bergen.

Nesten hundre år etterpå er morsdag fremdeles en kjent og kjær feiring her til lands, mye takket være Dorotea Schjoldager og Karen Platou.

I andre land er det vanlig å feire dagen i mai, men Platou og Schjoldager ville at markeringen her til lands skulle være andre søndag i februar.

Hvorfor? Antageligvis på grunn av at nordmenn har mye annet å feire den måneden.

Kilde: Store norske leksikon (SNL.NO)

 

Ha en nydelig dag alle mødre! (og fantastiske fedre) 😉
 

no comments
Kommentarer

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

BLOG

FOLLOW US

Menu