Fotokurs | Lukker

Lukkeren ligger inni kamera. Det er som et takvindu som blir hold åpent på en regnværsdag. Jo lengre vinduet står åpen desto mer vann (lys) kommer inn i rommet.  Altså  mer lengde på  lukkertid = mer lys kommer inn på filmen /sensoren.

Bilde til venstre og nederst til høyre: Ved bruk av kort lukkertid her 1/320sec kan du fryse barnet som løper. Bildet oppe tilhøyre: Ved for lang lukkertid kan du få bevegelseuskarphet her med 1/50sec.

Bilde til venstre og nederst til høyre: Ved bruk av kort lukkertid her 1/320sec kan du fryse barnet som løper.
Bildet oppe tilhøyre: Ved for lang lukkertid kan du få bevegelseuskarphet her med 1/50sec.

 

Hva gjør lukkeren med bildet?

1. Fryser bevegelse: Hvis du skal for eksempel ta bilde av barn som beveger seg mye, kan det være lurt å bruke kort lukkertid for å fryse bevegelsene. Hvis du bruker for lang lukkertid på barn og det beveger seg fort kan du få en spøkelseslignende effekt og barnet blir ikke klar i bildet. Men noen ganger kan denne effekten være tøff, hvis du for eksempel ønsker å få fram fart på kokken i et kjøkken. Hvis du skal fotografer på under 1/60 sec eller mindre bør du ha et solid stativ. Man må være stødig på hånden og godt trent for å ikke få med bevegelses uskarpheter fra fotografen på en lang lukkertid.

2. Du kan fotografere med lite lys. Hvis  du fotograferer barn er det som oftest ideelt med kort lukkertid, hvis du skal fryse bevegelser. Men det er ikke alltid like lett. Hvis rommet er mørkt og du fotograferer uten blits må du av og til ofre litt på lukkertiden for å få bilde i det hele tatt. Ved lengre lukkertid  kommer det mer lys inn i bildet.

 

Du får fram at kokken er i bevegelse ved å ha lang lukkertid.

Du får fram at kokken er i bevegelse ved å ha lang lukkertid.

 

Gøye eksperimenter du kan gjøre med lukker:

  1. Fyrverkeri: Neste års nyttårsaften kan du prøve å ta artige bilder av fyrverkeriet. Pakk et godt stativ. Sett lukkeren på Bulb på kamera. La lukkeren være oppe fra raketten starter å gå opp til den er ferdig blomstret. Dette blir veldig fine nyttårsbilder.
  2. Ta bilde av en foss: Ta bilde av en foss som renner prøv ut med både lang og kort lukkertid. Ved lang lukkertid får du virkelig fram følelsen av brudeslør. Og husk stativ.
  3. Stå på en gangbro og ta bilde ned av trafikken med lang og kort lukkertid. Hvis du gjør det på kveldstid med lang lukkertid blir det en kjempe tøff effekt.

 

Har dere noen gøye idéer til hva man kan bruke lukkertid til? Her er det bare fantasien som setter grenser. Skriv gjerne dine idèer i kommentarfeltet under 🙂

 

 

 

 

 

ART FOTO fotografene består av et team av utdannede fotografer. Vi holder til  på grensen mellom Haugesund, Karmøy og Tysvær kommune. Vi fotograferer  barn, familie, konfirmasjon, bryllup, skole, barnehage, reklame og bedrifter. I tillegg holder vi også fotokurs både til proffesjonelle og den glade amatør.

no comments
Kommentarer

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

BLOG

FOLLOW US

Menu