Fotokurs | ISO

Du kan tenke på ISO som noen små ildfluer.  Hvis det er lyst ute så trenger du ikke så mange ildfluer for å se. Hvis det er begynt å mørkne trenger du kanskje et par for å lysne opp slik at du kan se hva som er rundt deg. Hvis det er veldig mørkt trenger du kanskje flere 1000 ildfluer til å lyse opp. Det som skjer da er at du ser mye, men du ser også alle ildfluene, fordi det er så mange av dem så de blir som litt støy.

På samme måte er det med ISO. Hvis det er mye lys ute kan du ha lav ISO. Du trenger nesten ikke noen ildfluer og du slipper støy i bildet. Hvis det blir mørkt ute og du vil gjerne fotografere alikevel må du ha høy ISO kanskje  ISO 6400. 6400 ilfluer. Da vil du se masse støy i bilde, mange små prikker.

Øverst ser du bildet fotografert med lav ISO. Nederst ser du bildet fotografert med høy ISO. Høy ISO verdi gir mer støy i bildet.

Øverst ser du bildet fotografert med lav ISO. Nederst ser du bildet fotografert med høy ISO. Høy ISO verdi gir mer støy i bildet.

 

Et litt nærmere utsnitt så det blir lettere å se det på dataskjerm.

Et litt nærmere utsnitt så det blir lettere å se det på dataskjerm.

 

Hvordan bruker vi ISO på fotografering?

Hvis vi fotograferer i studio bruker vi så lav iso som mulig, vi ønsker da ikke støy i bildet og klarer å tilføye nok lys ved hjelp av studio blitsene.

Skal vi fotograferer i en kirke, vil vi gå opp i ISO. Hvor mye vil da varierer etter hvilken type kamera som blir brukt og hvor store bilder kunden skal ha ut av fotograferingen. Det er forskjell på de forskjellige kamerane på hvor mye støy som vises på de forskjellige iso verdiene. Det kan derfor være lurt å prøve det ut og printe ut prøver fra ditt eget kamera, før du slår deg helt ut med høy ISO. Kanskje det blir for mye støy etter din smak.

Høy ISO som effekt

Noen bruker høy ISO selv når det ikke trengs, fordi de liker effekten støyen gir på bildet. Du får en slags vintage eller rocka følelse alt etter stemningen i bildet.

Har du noen ideer til andremåter å bruke ISO til kreativt bruk? Skriv gjerne en kommentar med din ide i feltet under.

 

 

 

 

 

ART FOTO består av av et team med barnefotograf, bryllupsfotograf, skolefotograf og reklamefotograf. Vi holder også fotokurs. Vi holder til på grensen mellom Karmøy, Tysvær og Haugesund kommune.

no comments
Kommentarer

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

BLOG

FOLLOW US

Menu