Fotokurs | Innebygd lysmåling

For å få bildet ditt rett eksponert, må du også velge riktig lysmåling.

Når vi i ART FOTO fotograferer bruker vi enten en ekstern lysmåler eller spotmåler på kamera. I tillegg har vi da et gråkort vi måler mot. Dette er en litt vel avansert måte for de aller fleste. Vi vil prøve under å forklare forskjellen mellom de tre mest vanlige målesystemene som er innebygd i de fleste speilreflekskamera.

For å forstå lysmåling, må en skjønne hva en lysmåler faktisk måler. Den måler hvor mye lys som reflekteres. Hvite ting reflekter mer en sorte ting. Men lysmåleren vet ikke om det du ser er hvitt eller sort den tar utgangspunkt i 18% grå.

De aller fleste som kun fotograferer på hobbybasis bruker flerfeltslysmåling /Matrix lysmåling. Kamera regner da ut en eksponering ut i fra snittet av hele motivet. Det fungerer som oftes bra. Men har du da en hvit brudekjole som dominerer bildet tror lysmåleren at bildet er veldig lyst og undereksponerer bildet.

 

Ved sentrumsdominert lysmåling blir det tatt mest hensyn til det som er mer i midten av bildet ikke det som er ute i hjørnene. Dette fordi det er stort sett her hovedmotivet er.

 

Spotmåling måler kun lyset i en liten sirkel /spot. Denne måten blir som regel brukt når en måler lyset på gråkort.

 

Lysmålingsystemer fra øverst til nederst. matrix, sentrum, spot.

Lysmålingsystemer fra øverst til nederst. matrix, sentrum, spot.

 

Tips ved lysmåling som er innebygd i kamera:

  1. Hvis du måler lyset mot et bilde som stort sett består av hvite elementer bør du undereksponer ca 2 blendertrinn.
  2. Hvis du måler lyset mot et bilde som stort sett består av sorte elementer bør du overeksponere med ca 2 blendertrinn.
  3. Skal du ta bilde med store kontraster for eksempel hvit brud og brudgom i sort dress. Finn noe grått nøytralt å måle lyset mot.

 

 

 

 

 

 

Hvis du har lyst å lære mer så holder vi i ART FOTO fotokurs i Haugesund, men vi har også mulighet for å reise for å holde kurs og foredrag. Hvis du har lyst å få informasjon neste gang vi har kurs kan du melde din interesse til oss på post@art-foto.no

no comments
Kommentarer

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

BLOG

FOLLOW US

Menu