Fotokurs | Blender

Siden vi nå har begynt med fotokurs, vil vi nå skrive en serie med blogg-innlegg hvor vi dele litt kunnskap om fotografi med dere. Vi begynner helt basic med blender.

Blenderen er denne ringen du ser inni objektivet.  Du har sikkert sett at du kan velge blender verdier på kamera. Det er tallet som står med F verdi. For eksempel f/2,8.

 

Hva gjør blenderen med bildet?

Du kan bruke blenderen til to ting:

1. Bakgrunn skarp eller uskarp. Med lavt blendertall for eksempel blender f/2,8 kan du få bakgrunnen uklar. Ved ved et høyt blendertall feks f/22 kan du også få bakgrunnen klar.

2. Fotografer med lite lys. Skal du fotografere et sted der det er lite lys for eksempel i en mørk kirke kan det være lurt å bruke et lavere blender tall. Da vil objektivet slippe inn mer lys fordi da bli åpningen i objektivet større.

 

Hvordan bruke blenderen når en skal fotografere mennesker?

For å lage fine portrett bilder er det lurt å stille blender manuelt. Hvis vi i ART FOTO skal fotografere en person bruker vi som regel et lavt blendertall. Da blir bakgrunnen uskarp og øynene kommer i fokus.

Skal vi fotografere en stor gruppe for eksempel et familiebilde vil vi bruke et høyt blendertall, slik at alle blir klare i bildet. Den typiske feil vi ser nå folk skal fotografere store gruppebilder for eksempel ved et bryllup, er at de ikke justerer blenderen etter antall personer i bildet. Det som skjer da er at en til to personer er skarpe og resten er uskarpe.

En fin huskeregel kan være å bruke et blendertall som matcher antall personer i bildet. Er det 5 personer bruk f/5,6 er det 16 personer bruk f/16

 

2014-01-16_001

Bilde til venstre: Du ser blender rekken på optikken 22-16-11-8-5,6-4-2,8 Dette objektivet går ikke lengre ned en til f/2.8.
Bilde øverst til høyre: Full blender åpning f/2,8
Bildet nederst til høyre: Liten blender f/22

 

no comments
Kommentarer

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

BLOG

FOLLOW US

Menu