Fotokurs | Bildebehandling

Å jobbe som fotograf er ikke alltid like lett. Svært mange forstår ikke arbeidet bak et godt bilde.

Ting vi ofte får høre er:

” Dere må jo bli kjempe rik med de prisene!”

” Er det ikke bare å trykke på en knapp så tar dere bildene og så bare å trykke på en knapp på printeren så kommer bildene ut?”

Sannheten er at fotografyrket er et av de lavest betalte yrkene og du må bare elske jobben for å kunne holde på med det over tid, for rik blir du ihvertfall ikke. Utstyret og alle programvarene vårt koster mye, i tillegg må vi ha kostbare forsikringer og vi som studio fotografer har også husleie.  Men dette er en liten avsporing av det vi egentlig ville snakke om her. Det vi ønsker å skrive om er det som gjør etter at vi har fotografert. Inne på laboratoriumet vårt.

Vi liker ikke å gjøre for mye bildebehandling, både for de det tar alt for mye tid og fordi kvaliteten på filen forringes for alt du gjør med den.  Vi gjør det aller meste av vår bildebehandling i Ligthroom og litt småplukk gjør vi i Photoshop. Men selv om vi prøver å gjøre opptaket så bra som mulig under fotografering blir det en del timer i etterarbeid før kunden kan få se bildene sine. Det er derfor bildene ikke er klar med en gang.

Vi som proffesjonelle fotografer fotografere i RAW format. Raw formatet er en veldig stor fil uten noen form for korrigeringer, men den inneholder mye mer informasjon en det en jpg fil gjør. På en jpg fil velger på en måte kamera en liten redigering av filen for deg, slik at bilde skal se sånn noe lunde ut. Vi ønsker å ha full kontroll på hvordan slutt resultatet skal være for da å få best mulig ferdig produkt. Vi redigere også bildene våre forskjellig om bilde skal være på nett eller om det skal henge på veggen. Dette er grunnen til at vi ikke ønsker å selge kun filer. Vi selger gjerne filer fra fotografering, men ønsker da at du også kjøper print hos oss. Vi elsker fotofaget. Og har stor yrkesstolthet. Vi er kunstnere og legger hele sjelen vår inn i arbeidet, vi ønsker derfor at bilde dere har på veggen skal være optimalt. Selger en kun jpg filer i sRGB fargerom som både skal kunne brukes på nett og printes rundt om kring i alle billige fotolabber, sier det seg selv at resultatet ikke blir optimalt.

Under ser du et før og etter bilde fra vår bildebehandling. Før bildet er bildet rett fra kamera. Mange vil nok synes det ser helt ok ut, men når du ser hvor mye bedre etter bildet er så skjønner en at det er absolutt verdt det. Vi ønsker at bildene våre skal være på familie veggen i generasjoner og da er all den ekstra arbeidet i etterbehandling absolutt vært det, selv om det da gjerne koster et par kroner ekstra.

2014-04-25_0001

 

Hvordan pleier dere å redigere bildene?

De typiske tingene vi gjør i Lightroom er:

  • Korrigere withe balance med fargekart.
  • Korrigere exposure
  • Korrigere contrast
  • Korrigere highlights, shadow, blacks, white
  • Korrigere sharpning

Her ser dere et bilde fra Lightroom med innstillinger:

Untitled-1

 

Håper dere nå har fått vite litt mer om hva som skjer etter fotograferingen hos oss frem til kunden får se bildene.

 

 

 

 

ART FOTO fotografene består av et team av utdannede fotografer. Vi holder til  på grensen mellom Haugesund, Karmøy og Tysvær kommune. Vi fotograferer  barn, familie, konfirmasjon, bryllup, skole, barnehage, reklame og bedrifter. I tillegg holder vi også fotokurs både til proffesjonelle og den glade amatør. – See more at: http://studio.art-foto.no/blog/#sthash.YDU1KzpM.dpuf – See more at: http://studio.art-foto.no/fotokurs-white-balance/#sthash.RSXkahvL.dpuf

 

Hva gjør fotografer med bildene? Hvordan redigerer fotograf bilder? Etterbehandling av bilder. Hvorfor er fotograf så dyrt? Hvorfor koster fotografbilder så mye? Hvordan redigerer fotografer i Lightroom?

 

 

 

no comments
Kommentarer

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

BLOG

FOLLOW US

Menu